Τσιάρτας: «Τελικός υποχρέωσης»

2016-05-16 23:28

Ο Βασίλης Τσιάρτας μιλάει στο SDNA για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό και θυμάται τον «δικό» του, εκείνον του 2002, όταν και είχε σηκώσει την κούπα.

Ο παλαίμαχος άσος της ΑΕΚ ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας του στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στις 27 Απριλίου του 2002 επί του Ολυμπιακού (2-1). Είχε στείλει στο δοκάρι το πέναλτι που κέρδισε ο Νικολαΐδης, ωστόσο στη συνέχεια της φάσης ο Κωνσταντινίδης άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ.

Ο Βασίλης Τσιάρτας γυρίζει το χρόνο 14 χρόνια πίσω και θυμάται τον «δικό» του τελικό, ο οποίος κρίθηκε με το γκολ του Ίβιτς στο 83΄ που χάρισε το τρόπαιο στην ΑΕΚ. Ένα τρόπαιο που κατά τον παλαίμαχο άσο αποκατέστησε την τάξη, μιας και η ομάδα μια εβδομάδα πριν είχε χάσει το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία από τον Ολυμπιακό.

«Μία εβδομάδα πριν από τον τελικό είχαμε χάσει από τον Ολυμπιακό στην ισοβαθμία το πρωτάθλημα. Το χάσαμε από παιδαριώδη δικά μας λάθη στο μεταξύ μας ματς στο ΟΑΚΑ. Μετά από μία εβδομάδα όμως βρεθήκαμε ξανά στον τελικό του Κυπέλλου και κερδίσαμε. Δεν μπορώ να πω ότι είχαν διαφορές τα δύο αυτά παιχνίδια. Πήραμε το Κύπελλο αν και θα μπορούσαμε να έχουμε πανηγυρίσει και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ήταν μια περίεργη χρονιά έτσι όπως εξελίχθηκε για μας», θυμάται ο Βασίλης Τσιάρτας.

Και συνεχίζει: «Λειτούργησε για μας το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Δεν ήταν θέμα εκδίκησης. Είδαμε τον τελικό ως μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκαταστήσουμε κάποια πράγματα. Σε αυτά τα ματς εξαρτάται και η μέρα που θα βρεθείς. Παίζει καθοριστικό ρόλο ο παράγοντας ψυχολογία. Δεν ήταν εύκολο για μας μέσα σε μια εβδομάδα να ανασυνταχθούμε από την απώλεια του πρωταθλήματος».

Παρά την τεράστια βαθμολογική διαφορά του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, ο Τσιάρτας ξεκαθαρίζει ότι ο φετινός τελικός δεν έχει ξεκάθαρο φαβορί. «Και οι δύο ομάδες έχουν τις ίδιες πιθανότητες. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η ΑΕΚ στα δύο μεταξύ τους ματς για το πρωτάθλημα εκμεταλλεύτηκαν τις έδρες τους. Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι υπάρχει φαβορί σε ένα τέτοιο ζευγάρι, αφού μιλάμε για δύο ιστορικές ομάδες. Ο τελικός θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Οι παίκτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα. Σε έναν τελικό Κυπέλλου ο κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να είναι έτοιμος».

Η απουσία του κόσμου από τον τελικό είναι κάτι που τον βρίσκει αντίθετο και μας εξομολογείται τις σκέψεις του, σχετικά με το τι θα έκανε προκειμένου να διεξαγόταν με φιλάθλους το συγκεκριμένο παιχνίδι. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο τελικός θα διεξαχθεί χωρίς κόσμο. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να έχει βρεθεί μια λύση έτσι ώστε να μην γίνει το ματς με άδειες εξέδρες. Θα μπορούσε να έχει δοθεί ένας αριθμός εισιτηρίων στους κατόχους των  ακριβών διαρκείας, να έχει η κάθε ομάδα από 10.000 κόσμο με αυστηρό έλεγχο. Δεν θα είναι ωραία εικόνα οι άδειες εξέδρες. Δεν θα είναι και για τους ίδιους του ποδοσφαιριστές. Ας γινόταν σε άλλο γήπεδο πχ στη Λεωφόρο. Το ΟΑΚΑ είναι αχανές στάδιο. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα θα τον βάφτιζα «τελικό υποχρέωσης». Ίσως μετά από λίγο καιρό να μην τον θυμάται κανείς, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να δούμε ένα καλό παιχνίδι...».

ΠΗΓΗ   https://www.sdna.gr