Τα συμπληρώματα διατροφής που παίρνουν οι αθλητές για να τους βοηθήσουν να φτάσουν τις επιδόσεις τους στο μέγιστο.

2017-10-08 10:27

Τα συμπληρώματα διατροφής που παίρνουν οι αθλητές για να τους βοηθήσουν να φτάσουν τις επιδόσεις τους στο μέγιστο.

Οι  αθλητές  έχουν  μεγάλες σωματικές ανάγκες.
Σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον με πολλές ώρες σκληρής σωματικής αλλά και πνευματικής καταπόνησης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις μόνο στις τροφές τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να καταφέρει να ανταποκριθεί.
Επιπλέον, οι  τραυματισμοί, τα συνεχή ταξίδια και αλλά και το στρες των αγώνων επιβαρύνουν τον οργανισμό αυξάνοντας τις απαιτήσεις για θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα που ενισχύουν την ενέργεια αλλά και την ανάρρωση από τις σκληρές προπονήσεις και τους τραυματισμούς.
Όμως, θα πρέπει να θυμόμαστε πως τα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά στο διαιτολόγιο του αθλητή και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει
να αντικαθιστούν γεύματα ή τρόφιμα που υπάρχουν σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.
 
 
Στη συνέχεια, αναλύονται κάποια  βοηθήματα που  μπορούν  να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση της αθλητικής απόδοσης
 
 

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια)

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ίσως ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα. Όταν το ιχθυέλαιο είναι υψηλής ποιότητας έχει μέγιστα οφέλη. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και τη λειτουργία της καρδιάς, βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ (μείωση των τριγλυκεριδίων), ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και την ψυχική διάθεση, ενώ έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χωρίς επιβλαβείς παρενέργειες.

Πρωτεΐνες

Εάν οι πρωτεΐνες ληφθούν μέσα στα πρώτα 10 λεπτά μετά την προπόνηση μειώνουν την ποσότητα των ορμονών του στρες (κυρίως κορτιζόλη). Αυτό έχει τεράστια επίπτωση και στο κοιλιακό λίπος.εκτός από την παροχή ενέργειας – επισκευάζει τους ιστούς και μειώνει τους μυϊκούς πόνους.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι πιθανότατα ένα από τα τρία πρώτα συμπληρώματα που συνιστώνται στους αθλητές, δεδομένου ότι αποτελεί βασικό στοιχείο σε διάφορες λειτουργίες ενώ οι περισσότεροι αθλητές είναι πιθανό να έχουν ανεπάρκεια στο μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τους αθλητές, διότι ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό, επιτρέπει στους μυς να συστέλλονται και να χαλαρώνουν σωστά, μειώνει την αρτηριακή πίεση, και είναι απαραίτητο για την παραγωγή ΑΤΡ (η κύρια πηγή ενέργειας στα κύτταρα μας) που πρέπει να δεσμεύεται σε ένα ιόν μαγνησίου, ώστε να είναι βιολογικά ενεργό

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β αυξάνει την παραγωγή ενέργειας και βελτιώνει τη διάθεσης σου ενώ βοηθά στην αποτοξίνωση την οποία και έχεις ανάγκη μετά την άσκηση. 

Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες είναι το βασικότερο ενεργειακό υπόστρωμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αποθηκεύονται στο ήπαρ και στους μύες με τη μορφή του ηπατικού και μυϊκού γλυκογόνου αντίστοιχα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη υδατανθράκων με τη μορφή αθλητικών ποτών κατά τη διάρκεια της προπόνησης αυξάνουν την αθλητική απόδοση. Αντίθετα, η υπογλυκαιμία και η εξάντληση του μυϊκού γλυκογόνου μπορούν να επισπεύσουν τη κόπωση, για αυτό και είναι απαραίτητη η αναπλήρωση του ιδιαίτερα σε παρατεταμένη διάρκειας άσκηση.

Γλουταμίνη

Είναι από τα πιο γνωστά αμινοξέα που κυκλοφορεί στον αθλητικό χώρο και ήδη καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό από αθλητές. Η γλουταμίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ το οποίο συναντάται κυρίως στο κρέας, τα αυγά και το γάλα. Συμπληρώματα γλουταμίνης χρησιμοποιούνται και σε περιπτώσεις ασθενειών, όπως αυτές που επηρεάζουν το μυϊκό σύστημα, λοιμώξεις, εγκαύματα, μετεγχειρητικές καταστάσεις, ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Όσον αφορά τον αθλητισμό, η γλουταμίνη βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας, στην προστασία των μυϊκών κυττάρων από τραυματισμούς κατά την έντονη άσκηση και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των αθλητών αντοχής. 

 

 



Διαβάστε περισσότερα: https://www.soccerpromo-management.com/sympliromata-diatrofis-athliton/