1ο Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, "Footballabout", που διοργάνωσε η Σούπερ Λιγκ.

2013-01-25 17:52

Ολοκληρώθηκε χθες με απόλυτη επιτυχία, το 1ο Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, "Footballabout", που διοργάνωσε η Σούπερ Λιγκ.

Χθες, η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την Θεματική Ενότητα "Έρευνα και Εκπαίδευση", ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η "Ανάπτυξη τμημάτων υποδομής και Ακαδημίες ποδοσφαίρου".

Στο θέμα των ακαδημιών, ομιλητές ήταν οι: Φερνάντο Σάντος, Mήτας Βασίλης, Πάουλο Καρντόζο (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας), Λορένθο Μολπεθέρες (τεχνικός σύμβουλος Ολυμπιακού), Θεόδωρος Λάιος (Επικεφαλής Αγ. τμήματος Σούπερ Λιγκ).

Ξεκινώντας την ενότητα, ο Φερνάντο Σάντος, προπονητής της Εθνικής Ελλάδος, επεσήμανε πως "τα ταλέντα των ελληνικών γηπέδων, πρέπει να εκπαιδευτούν μέσω των ακαδημιών ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν και να βελτιώσουν αυτή την αρετή", ενώ προσέθεσε ότι "για να δημιουργηθούν καλοί ποδοσφαιριστές, χρειάζονται και καλοί προπονητές που θα τους μάθουν όχι μόνο την τακτική αλλά και το ποδόσφαιρο από την αρχή του". Τέλος, ο Φ. Σάντος, τόνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε καλό δρόμο αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση στην οργάνωση και στην ποιότητα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πάουλο Καρντόζο (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας) αναφέροντας, πως η ακαδημία της πορτογαλικής ομάδας, έχει "βγάλει" στην ποδοσφαιρική αγορά, πάνω από 100 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μέσα σε 10 χρόνια ενώ πολλοί απ' αυτούς, στελεχώνουν την Εθνική ομάδα της Πορτογαλίας. Τόνισε παράλληλα πως δουλειά της ακαδημίας, δεν είναι να "βγάζει" νικητές αλλά κυρίως επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. "Η διαχείριση των παικτών μετά την ακαδημία είναι το δυσκολότερο κομμάτι, καθώς πρέπει να καθοριστεί το ποιοι θα πωληθούν και ποιοι θα μπουν στην πρώτη ομάδα ή θα δοθούν δανεικοί", ανέφερε κλείνοντας.

Λορένθο Μολπεθέρες (τεχνικός σύμβουλος Ολυμπιακού), παίρνοντας το λόγο, σημείωσε πως "η Ισπανία, για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να φέρει διακρίσεις στην Εθνική Ανδρών παρόλο που οι μικρότερες εθνικές, κατάφερναν πολλές επιτυχίες", συγκρίνοντας την κατάσταση με την Ελλάδα, όπου μετά το Euro 2004, οι "μικροί", ξεκίνησαν μια σειρά διακρίσεων. Ακόμη, επισήμανε πως σημαντικότερο από όλα σε μια ακαδημία, είναι η παιδεία, παράγοντας στον οποίο ο Ολυμπιακός δίνει μεγάλο βάρος.

Ο κ. Μήτας, υπεύθυνος Ακαδημιών του ΠΑΟΚ, ανέλυσε τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ, τη λειτουργία τους, τη δομή τους και έκλεισε ευχόμενος να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στις μικρές ηλικίες.

Πρώτη μέρα συνεδρίου - Τι έγινε προχθές

Εν τω μεταξύ προχθές, κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου ο Πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, Γιάννης Μώραλης, τόνισε μεταξύ άλλων πως το συνέδριο "είναι μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με τους ανθρώπους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ώστε να γίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο πιο ελκυστικό", ενώ στη συνέχεια, ευχήθηκε το συνέδριο να περιέχει γόνιμο διάλογο ώστε να γίνει μαζί με αυτόν και ανταλλαγή γνώσεων.

Ο εκπρόσωπος της Πρέμιερ Λιγκ, παίρνοντας το λόγο, τόνισε ότι η Αγγλία κατάφερε σταδιακά να δημιουργήσει ένα ελκυστικά προϊόν που μέσα από τη συνεργασία των ομάδων, επιτυγχάνονται άριστα αποτελέσματα. Κλείνοντας, ευχήθηκε καλή συνέχεια στους Έλληνες και στην Σούπερ Λιγκ.

Από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ, ο Άλεξ Φίλιπς, χαιρετίζοντας τους συνέδρους, ανέφερε πως το συνέδριο έχει πολύ υψηλή ποιότητα όσον αφορά τους ομιλητές και τη θεματολογία, ενώ προσέθεσε πως το ποδόσφαιρο παγκοσμίως κινδυνεύει από σοβαρά προβλήματα όπως π.χ. οικονομικές απάτες, στήσιμο αγώνων.

Ο Π. Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, χαιρέτισε με τη σειρά του την πρωτοβουλία της Σούπερ Λιγκ, επισημαίνοντας πως η στήριξη στο ποδόσφαιρο, φέρνει πολλαπλά κέρδη στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής λίγκας, Χασάν Ακιντζίογλου, τόνισε το γεγονός πως Ελλάδα και Τουρκία, πλήττονται από τα ίδια προβλήματα και μία συνεργασία των χωρών για το ποδόσφαιρο, θα έφερνε σημαντικά αποτελέσματα.

Μιλώντας στην πρώτη κατά σειρά ενότητα, ο πρόεδρος της Γαλλικής Λίγκας, Φεντερίκ Τιριέζ, τόνισε ότι πέρα από την οικονομική σταθερότητα των ομάδων, είναι σημαντική και η αλληλεγγύη, τόσο των συλλόγων όσο και των εθνικών κατηγοριών. Επισήμανε ταυτόχρονα, ότι κινδυνεύει να χαθεί η ανταγωνιστικότητα λόγω της μη τήρησης του οικονομικού fair play. Από την πλευρά της Γαλλικής Λίγκας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της, η πρώτη κατηγορία βοηθάει οικονομικά τη δεύτερη κατηγορία, δίνοντας ετησίως πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε αυτή. Τέλος, ο κ.Τιριέζ, ανέφερε ότι είναι επιτακτική η προσέλκυση νέων επενδυτών, η οποία θα μπορέσει να έλθει έπειτα από την οικονομική εξυγίανση των συλλόγων.

Συνέχεια στο συνέδριο δόθηκε με το Workshop, σχετικά με τη συντήρηση των αγωνιστικών χώρων, με ομιλητή τον Παναγιώτη Αραμπάνο. Στη συνέχεια, σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη των ποδοσφαιριστών, μίλησαν εκπρόσωποι της Primary Link AE και της Ευρωπαϊκής Πίστης.

Πηγή: sportandbusiness.gr