«Μας ενδιαφέρει η βελτίωση των παικτών» Aγγελος Χατζοπουλος

2013-04-13 18:58

«Μας ενδιαφέρει η βελτίωση των παικτών»

Ο βοηθός προπονητή του Μπατίστα, Άγγελος Χατζοπουλος, μίλησε για τη δεύτερη ομάδα της Ένωσης, τις Ακαδημίες της ομάδας, το ρόλο που παίζουν οι γονείς των ποδοσφαιριστών, καθώς και τα όσα συμβαίνουν στην ΑΕΚ αυτή τη σεζόν.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε ο Άγγελος Χατζόπουλος στην εκπομπή του e-star, μέσω της ιστοσελίδας ourboys.gr.

Σπύρος Μαραθωνίτης: Άγγελε, ποιος πιστεύεις ότι πρέπει να είναι ο ρόλος των Ακαδημιών μιας ΠΑΕ;

Άγγελος Χατζόπουλος: Ο ρόλος τους είναι διττός δηλαδή ο πρώτος και κύριος λόγος μιας ακαδημίας είναι να βγάλει παίχτες οι οποίοι θα παίξουν επαγγελματικό ποδόσφαιρο εάν αυτό είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης το να είναι κάποιος 8 χρόνια στο καλύτερο σχολείο «ποδοσφαιρικό σχολείο» δεν μπορεί αυτός ο παίχτης μετά από 8 χρόνια να μην παίζει επαγγελματικά… κάτι έχει γίνει λάθος στη πορεία. Παγκοσμίως απορροφάτε το 15 τις εκατό από τους παίχτες οι οποίοι σε υψηλό επίπεδο οργανωμένων Ακαδημιών πάνε να παίξουν ποδόσφαιρο, δεν σημαίνει όμως ότι αν δεν μπορεί να παίξει η δική μας ομάδα, αυτός ο παίχτης δεν μπορεί να πουληθεί και τα έσοδα να ξαναγυρίσουν στην ακαδημία και να τη συντηρούν και να είναι αυτάρκης και αυτοχρηματοδοτούμενη. Ο ρόλος είναι καθαρά η ατομική βελτίωση του ποδοσφαιριστή ώστε να είναι έτοιμος να παίξει ομαδικό ποδόσφαιρο, επαγγελματικά. Το ότι κερδίσαμε, χάσαμε … πρέπει να βγάλουμε τις λέξεις «νίκη και ήττα» να μην μας επηρεάζει τόσο ,που μας επηρεάζει στην Ελλάδα από τις ακαδημίες, αυτό είναι το πρώτο δεν μπορούμε να λέμε ότι κερδίσαμε. Εγώ θα συ κάνω μια ερώτηση….. Πες μου ποσά πρωταθλήματα πήρε ο Μέσι με την Β ομάδα της Μπαρτσελόνα; Όποιος μου απαντήσει…. γιατί η απάντηση είναι κανένα!

Σπύρος Μαραθωνίτης: Ψάχνοντας την ιστορία των ακαδημιών της ΑΕΚ… τα τελευταία χρόνια έχει βγάλει τους περισσότερους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, έπαιξαν ένα με ενάμιση χρόνο στην πρώτη ομάδα και μετά έφυγαν στο εξωτερικό… Γιατί συμβαίνει αυτό;

Άγγελος Χατζόπουλος: Συμβαίνει γιατί η ΑΕΚ δεν έχει μια σταθερή διοίκηση ταλανίζετε διοικητικά Καταρχήν ,μέσα από αυτή την προσπάθεια γιατί είμαι από την αρχή σχεδόν και με τον Τόνι τον Χριστόφορο μετά τον Κόλα, τι συμβαίνει ,μαθαίναμε και εμείς μέσα από αυτή την διαδικασία δηλαδή βρήκαμε κάποια παιδία οργανωμένα ,προχωρήσαμε μέσα από κάποια λάθη τα είδαμε στη διαδικασία τώρα περίπου είμαστε έτοιμοι και θα καρποφορήσει τα επόμενα δυο τρία χρόνια. Δηλαδή συμπαγή τμήματα είχαμε από του Χάρη του Καμπόση τους ΄96 τους ΄97 που είχα εγώ ,όταν ξεκίνησε η ακαδημία είχαμε ΄94 ΄93 ΄92 ότι βρήκαμε άρα μάλλον δεν ήμασταν έτοιμοι να διαχειριστούμε και εμείς τα παιδία το ίδιο και η ΠΑΕ και γενικά ο χώρος εδώ στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι αν είχαμε δομήσει καλύτερα την ακαδημία , είχαμε διαχωρίσει τους ρόλους και πιστεύω πολύ ότι αν είχαμε ψυχολογική υποστήριξη για αυτά τα παιδία με εξειδικευμένους ψυχολόγους θα μπορούσαν να αντέξουν αυτή την απότομη πίεση ,να μην κάνουν σκαμπανεβάσματα, να ενταθούν σταδιακά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και να φύγουν με περισσότερα χρήματα από εμάς εάν ήταν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό τώρα το γιατί βγάλαμε δέκα παίχτες το λέτε εσείς είναι πραγματικότητα αλλά δεν το ξέρει και κάνεις γιατί δεν το έχουμε διαφημίσει αυτό σαν ακαδημία δηλαδή λένε …το εργαστήριο της Παιανίας , άλλοι λένε …ο ΠΑΟΚ , συμφωνώ βγάλανε όλοι βγάλαμε τους περισσότερους αλλά δεν το ξέρει κανένας είναι σαν να μην τους έχουμε βγάλει.

Σπύρος Μαραθωνίτης: Οι γονείς τι ρόλο πρέπει να έχουν μέσα στην ακαδημία για τα παιδιά τους;

Άγγελος Χατζόπουλος: Πρώτα από όλα πρέπει να χωρίσουμε τους γονείς σε δύο κατηγορίες, αυτοί που είναι στις ΠΑΕ στις ακαδημίες τις επαγγελματικές των ομάδων και αυτοί που πάνε τα παιδιά τους σε μια ακαδημία άλλη, όπου εκεί ξεκάθαρα πρώτος στόχος είναι να χαρεί το παιδί το ποδόσφαιρο και να έχει συμμετοχή δηλαδή σε άλλες ομάδες ακόμα και στις ΠΑΕ δεν είναι σωστό αλλά θα μπορούσα να δώσω ένα ελαφρυντικό σε κάποιους που δεν έχουν την εκπαίδευση δεν μπορεί να μην έχει κάποιος το 40 με 50% του χρόνου ένα παιδί, πόσο μάλλον σε μια ακαδημία άλλη στην οποία πληρώνει ,συμμετέχει και δεν ευχαρίστιεστε τον χάνουμε από μελλοντικό πελάτη του ποδόσφαιρου τον χάνουμε από φίλαθλο. Ένας γονιός συνήθως κρίνει μη αντικειμενικά το παιδί του ή πολύ αυστηρά ή συνήθως το δικαιολογεί ένα από τα δυο ή φταίνε όλοι οι άλλοι ή φταίει το παιδί του μόνιμος δεν ξέρω πιο είναι χειρότερο από τα δυο αυτό έγγειε στη ψυχολογία του παιδιού και το χαρακτήρα του αλλά… το ποδόσφαιρο είναι πολύ δύσκολο γιατί χρειάζεται να έχεις υπέρ εγώ στο γήπεδο και να είσαι ταπεινός εκτός γηπέδου και οι δικοί σου άνθρωποι είναι οι γονείς σου η οικογένεια σου που θα σε στηρίξει όταν βγαίνεις έξω, συνήθως όταν κερδίζουν δεν έχεις ανάγκη κανέναν όταν χάνουν όμως …..φαντάσου να έρθει ένας γονιός και να σου πει… « πω !πω! έπαιξες χάλια σήμερα! Δεν θα γίνεις ενοχικός ? Δεν θα σταματήσεις να παίζεις ? Όπως είναι το σύστημα στα σχολεία βαθμοθηρικό κατά της εκπαίδευσης το ίδιο βαθμοθηρικό είναι και στο ποδόσφαιρο . Κερδίσαμε είμαστε καλοί… κανένας όμως δε λέει ότι… αυτός προσπάθησε ,εκπαιδεύτηκε ήρθε σε επαφή εκατό φόρες με τη μπάλα με δύσκολες ανεργίες

Σπύρος Μαραθωνίτης: Πόσο σημαντικό είναι το μορφωτικό επίπεδο του παιδιού;

Άγγελος Χατζόπουλος: Δεν θέλω να είμαι απόλυτος σε αυτό, θα έλεγα κατά πόσο το παιδί έχει το ταλέντο γονιδιακά… σίγουρα όμως το μορφωτικό επίπεδο βοηθά στο να μπορεί να αντιληφθεί πολυπολιτισμικές καταστάσεις, πολύπλοκες καταστάσεις που έχει το ποδόσφαιρό και τελειώνοντας την καριέρα τους, να μην έχουν χάσει χρήματα, να μπορούν να συναλλάσσονται και να μην καταστρέφονται.

Σπύρος Μαραθωνίτης: Τι βλέπεις σε έναν καινούριο παίχτη που έρχεται στην ομάδα, τι αξιολογείς, τι είναι αυτό που σου κινεί το ενδιαφέρον;

Άγγελος Χατζόπουλος: Ανάλογα με την ηλικία αν έρθει κάποιος από scouting στη μέση της εκπαίδευσης είναι διαφορετικό θα κοιτάξεις πως εντάσσετε μέσα σε ένα γκρουπ, αν έχει ανταγωνιστικότητα… Πρέπει να έχεις τη διορατικότητα …καταρχήν δεν το κοιτάς μια μέρα γιατί η προσαρμογή στο χώρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα να δεις αν μπορεί να μπει σε ένα οργανωμένο γκρουπ, εάν θα σου δώσει πράγματα ή θα χαλάσει το σύνολο που είναι πολύ βασικό. Τώρα; Αν με ρωτάς για την ΑΕΚ είναι εντελώς διαφορετικό, κοιτάς πρώτα την τεχνική του και σε πιο επίπεδο τεχνικής μπορεί να βρεθεί και μετά κοιτάς τα αλλά χαρακτηριστικά που σε ηλικία 9 ,10, χρονών φαίνονται και δε φαίνονται.

Σπύρος Μαραθωνίτης: Άγγελε, έχεις μια εξειδίκευση με τους τερματοφύλακες, θέλω να μου πεις λίγα λόγια γι’ αυτούς.

Άγγελος Χατζόπουλος: Εδώ έχουμε σωματοδομηκά κριτήρια, δεν μπορείς να πεις είμαι κάτω από 1,80 και παίζω! Πρέπει να είσαι πάνω από 1,87 αλλιώς δεν περνάς τις πόρτες του εξωτερικού. Η θέση του τερματοφύλακα για μένα είναι πολύ σημαντική και εγώ εστιάζω πολύ στα ψυχοπνευματικά χαρακτηριστικά τους, πρέπει να είναι άφοβοι και θαρραλέοι.

Σπύρος Μαραθωνίτης: Ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να παίξει ο πιο δυνατός ή ο πιο γρήγορος;

Άγγελος Χατζόπουλος: Εκτός Ελλάδος ο τεχνίτης, εντός Ελλάδος ο γρήγορος τεχνίτης.

Σπύρος Μαραθωνίτης: Τι θα ήθελες να αλλάξεις στις ακαδημίες γενικότερα στην Ελλάδα;

Άγγελος Χατζόπουλος: Τρία πράγματα, τις εγκαταστάσεις που είναι ανασταλτικός παράγοντας, δεύτερον την αγάπη και την αφοσίωση σε όλους όσους δουλεύουν ανεξάρτητα από τις οικονομικές απολαβές ανάλογα με το τι παίρνω και τι προσφέρω και τρίτον να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στη χαρά του παιχνιδιού γιατί αυτό είναι το πρόβλημα των επαγγελματιών.

Σπύρος Μαραθωνίτης: Στην Ελλάδα παρόλο που έχουμε πολλά ειδησεογραφικά site, εφημερίδες, ραδιόφωνο που ασχολούνται γύρο από τον αθλητισμό και ειδικά για το ποδόσφαιρο δεν έχουμε πολύ κόσμο στα γήπεδα, δεν υπάρχει αρκετή τηλεοπτική κάλυψη. Που πιστεύεις ότι οφείλετε αυτό, γιατί το προϊόν έχει πάρει τα κάτω του;

Άγγελος Χατζόπουλος: Το βασικότερο κομμάτι είναι ο οπαδισμός που ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄80 ως μέσο για να μένουν έξω από την πολιτική, τα βασικά προβλήματα που υπήρχαν και να εκτονώνετε κάπου ο κόσμος, μετά έγινε τυφλός οπαδισμός και τώρα έχομε φτάσει στο σημείο να απαξιώνουμε το ίδιο το προϊόν και να μην υπάρχει η έννοια «φίλαθλος». Είναι απλά θέμα παιδείας.

Σπύρος Μαραθωνίτης: Τι πιστεύεις για το μέλλον της ΑΕΚ;

Άγγελος Χατζόπουλος: Εάν βρούμε το μεσαίο γράμμα στην ΑΕΚ… το ένωση… και όλοι πάμε για την ΑΕΚ και όχι η ΑΕΚ για μας, πιστεύω εύκολα ότι μπορεί σε μια μέρα να βρεθεί λύση, αν λίγο όλοι παραμερίσουμε τα λάθη, μπορεί να φταίει ο αετός που το ένα κεφάλι κοιτάζει εδώ και το άλλο εκεί…

Σπύρος Μαραθωνίτης: Έχετε κάνει μεγάλο αγώνα για την ΑΕΚ πως γίνεται να δουλεύετε τόσο καλά χωρίς να έχετε δικές σας εγκαταστάσεις κάνοντας τόσο σοβαρή δουλειά και χωρίς να αμείβεστε;

Άγγελος Χατζόπουλος: Συμβαίνει…. Και όλοι πιστεύουμε πως είναι παροδικό, καταλαβαίνουμε τις ανάγκες που έχει η ομάδα, ίσως δεν υπάρχει ο κατάλληλος προγραμματισμός, η ενημέρωση προς την διοίκηση, αλλά το πώς γίνετε… γίνετε με πολύ αγάπη.

Σπύρος Μαραθωνίτης: Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου στη συνέχεια της καριέρας σου;

Άγγελος Χατζόπουλος: Να αφήσουμε παρακαταθήκη στην ομάδα, να αναμορφώσουμε τις ακαδημίες παρόλα τα οικονομικά προβλήματα που έχουμε με αγάπη, βάζοντας ο καθένας την ΑΕΚ πάνω από όλα. Να φτιάξουμε τις ακαδημίες «πρότυπες» και αυτό δεν γίνετε με το χώρο γιατί οι άνθρωποι κάνουν το χώρο. Αν εμείς καταθέσουμε την ψυχή μας εκεί είμαι σίγουρος ότι αυτό μπορεί να αλλάξει και να κάνει την ΑΕΚ να βασίζετε στην ακαδημία, μη έχοντας κανένα πρόβλημα οικονομικό. Επίσης φιλοδοξώ τα παιδιά να σταδιοδρομήσουν και να παίξουν.

ΠΗΓΗ  ΑΕΚ 1924 GR