Το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου

2014-06-06 06:38
 

Το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου

 Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, υπάρχει μια αγορά που βλέπει τα έσοδά της να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και τους συνολικούς τζίρους να ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο λόγος, για την αγορά των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου (Γερμανία -Bundesliga, Ισπανία- La Liga, Γαλλία -Ligue 1, Αγγλία -Premier League και Ιταλία - Serie A) που παρουσίασαν αύξηση στα έσοδά τους ύψους 5% φτάνοντας τα €9,8 δισ. το 2012/13, δίνοντας «ώθηση» στα συνολικά έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου να αυξηθούν κατά 2% στα €19,9 δισ.

Ποσά τα οποία έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, και διευρύνουν το χάσμα μεταξύ των «πλούσιων» και «φτωχών» πρωταθλημάτων, καθώς οι τζίροι των τελευταίων παραμένουν σε γενικές γραμμές, σταθεροί. Σημειώνεται ότι οι μισοί τζίροι σχεδόν προκύπτουν από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα.Η Premier League παραμένει, με σημαντική διαφορά, παγκόσμιος ηγέτης βάσει εσόδων, χάρη στην αύξηση εσόδων της κατά £165εκ. (7%) υπερβαίνοντας τα £2,5δισ. (€2,9δισ.) το 2012/13. Άνω του 60% της αύξησης αποδίδεται στις δυο ομάδες του Μάντσεστερ, καθώς και την Λίβερπουλ. Σε ευρώ, η υποτίμηση της στερλίνας σήμαινε ότι η διαφορά σε σχέση με την πλησιέστερη αντίπαλο, τη Bundesliga, μειώθηκε στα €928εκ.«Για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθένα από τα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα δήλωσε έσοδα σε επίπεδα ρεκόρ την περίοδο 2012/13, με το σύνολο των εσόδων να έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 1996/97. Οι νέες συμφωνίες για τηλεοπτικά δικαιώματα, που ξεκίνησαν στα δυο μεγαλύτερα πρωταθλήματα, θα έχουν ως αποτέλεσμα το άθροισμα των εσόδων να υπερβαίνει τα €11δισ. το 2013/14. Βεβαίως πίσω από τα συνολικά έσοδα το κάθε πρωτάθλημα έχει διαφορετικό προφίλ εσόδων το οποίο εδραιώνεται κάθε χρόνο», δήλωσε ο Dan Jones, Partner του Sports Business Group της εταιρείας Deloitte που εκπόνησε τη σχετική έρευνα.Ο Jones πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης εσόδων της Premier League το 2012/13 προήλθε από εμπορικές πηγές. Τα συνολικά εμπορικά έσοδα της Premier League τώρα είναι λιγότερα κατά €55εκ. σε σύγκριση με αυτά της Bundesliga, που όμως είναι το ένα τέταρτο της διαφοράς που είχαν πριν τρία χρόνια. Αναμένεται στην επόμενη έκδοσή μας ότι για πρώτη φορά το αγγλικό πρωτάθλημα θα βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης και στις τρεις κύριες κατηγορίες εσόδων της. Τα έσοδα της Premier League προβλέπεται να φτάσουν τα €4δισ. περίπου το 2013/14, πιο ψηλά από τα έσοδα που προβλέπονται για τη La Liga και τη Seria A μαζί».

Εδραιώνεται στη δεύτερη θέση η Bundesliga – Γιουβέντους και Παρί οδηγούν την «κούρσα»

Ένα ακόμη εντυπωσιακό έτος βρήκε τη Bundesliga να εδραιώνει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη και να ξεπερνά τα €2δισ. για πρώτη φορά. Το σύνολο των εσόδων αυξήθηκε κατά €146εκ. (8%) φτάνοντας τα €2.018εκ. το 2012/13, με περισσότερο από το 80% της αύξησης αυτής να προέρχεται από τις αγωνιστικές επιτυχίες της Μπάγερν Μονάχου και της Μπορούσια Ντόρτμουντ.


Η διαφορά μεταξύ της Bundesliga και της ισπανικής La Liga αυξήθηκε στα €159εκ., παρά το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα της τελευταίας άγγιξαν τα €1.859εκ. το 2012/13. Αντίθετα με την τάση των προηγούμενων χρόνων, η αύξηση των €77εκ. δεν προέρχεται από τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα, οι οποίες αθροιστικά πέτυχαν μόνο μια μικρή αύξηση εσόδων ύψους €6εκ. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως, στα έσοδα που προήλθαν από τις νέες και βελτιωμένες συμφωνίες δικαιωμάτων ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης που πέτυχαν οι άλλες ομάδες, μαζί με τις βελτιωμένες επιδόσεις των ισπανικών ομίλων στο Champions League.

Ως αποτέλεσμα της επιστροφής της στο Champions League, η Γιουβέντους κατέγραψε περισσότερο από τα τρία τέταρτα της αύξησης ύψους €97εκ. (6%) στα έσοδα της Serie A το 2012/13, με τα συνολικά έσοδα του ιταλικού πρωταθλήματος να φτάνουν τα €1,682εκ. Οι ιταλικές ομάδες συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία αποτελούν το 59% των συνολικών εσόδων του πρωταθλήματος το 2012/13, το υψηλότερο ποσοστό στα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα.Η γαλλική Ligue 1 σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση σε ευρώ, με μια αύξηση 14% (€161εκ.) στα €1.297εκ. η οποία προήλθε εξ ολοκλήρου από την Παρί Σαν Ζερμέν. Παρότι τα συνολικά έσοδα του γαλλικού πρωταθλήματος αυξήθηκαν κατά €178εκ., οι υπόλοιπες 19 ομάδες της Ligue 1 παρουσίασαν πτώση εσόδων ύψους €17εκ.

Αυξημένα κέρδη, αλλά σταθεροί οι μισθοί...

Τα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα παρουσίασαν συγκρατημένα μισθολογικά έξοδα το 2012/13, με μόνο το 25% της συνολικής αύξησης εσόδων να απορροφάται από τις αυξήσεις μισθολογικών εξόδων. Τέσσερα από τα πέντε πρωταθλήματα δήλωσαν στατική ή βελτιωμένη αναλογία μισθών/εσόδων το 2012/13 (αντίθετα με το 2011/12) (Serie A 71% (74%), La Liga 56% (59%), Bundesliga 51% (51%), Ligue 1 66% (74%)), με εξαίρεση την Premier League, η οποία είδε τα μισθολογικά έξοδα των ομάδων της να αυξάνονται κατά 8% στα £1.783εκ. (€2,1 δισ.). Κατά συνέπεια, η αναλογία μισθών/εσόδων έφτασε το 71%, στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.

Παρά το τεράστιο ύψος των τζίρων, λειτουργικά κέρδη υπάρχουν μόνο σε Γερμανία και Αγγλία

Η Bundesliga και η Premier League ήταν τα μόνα δύο από τα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα που απέφεραν λειτουργικά κέρδη το 2012/13, με την πρώτη να φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ ξεπερνώντας κάθε ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και αυξάνοντας τα λειτουργικά κέρδη της κατά €74εκ. (39%) φτάνοντας τα €264εκ.. Στην Premier League η λειτουργική κερδοφορία μειώθηκε κατά £2εκ. σε τοπικό νόμισμα αγγίζοντας τα £82εκ. (€96εκ.). Τα γαλλικά και ιταλικά πρωταθλήματα κατέγραψαν σημαντικές μειώσεις στις λειτουργικές ζημίες, η μείωση ύψους €64εκ. της Ligue 1 την έφερε σε σημείο σχεδόν «break-even» (€3εκ. λειτουργικές ζημίες), ενώ μια μείωση κατά €107εκ. στη Serie A (στα €53εκ.) διέκοψε την συνεχόμενη επιδείνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας για επτά περιόδους.«Αποδίδει το Financial Fair Play της UEFA»

Ο Adam Bull, Senior Consultant του Sports Business Group της Deloitte, σχολίασε: «Η έλευση των κανονισμών της UEFA για το Financial Fair Play, σε συνδυασμό με τα παρεμβατικά μέτρα που έλαβαν κάποια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οδήγησαν στην αλλαγή τρόπου σκέψης σε πολλές ομάδες και οι βελτιώσεις που προήλθαν από αυτή στη λειτουργική κερδοφορία σε ορισμένα από τα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα είναι μια ενθαρρυντική ένδειξη για την οικονομική υγεία του παιχνιδιού.»

Άλλα σημαντικά ευρήματα του Deloitte Annual Review of Football Finance 2014 είναι τα ακόλουθα:

-Τα έσοδα από τα δικαιώματα ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης ύψους €4.535εκ. αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος (46%) των συνολικών εσόδων των «πέντε κορυφαίων» πρωταθλημάτων και θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια δεδομένων των νέων συμφωνιών δικαιωμάτων ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης.-Το 2012/13, η ισπανική La Liga είχε τη σημαντικότερη διαφορά στα έσοδα από τα δικαιώματα ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης ανάμεσα στις ομάδες με την αναλογία του υψηλότερου προς το χαμηλότερο να είναι 7:1, λόγω του ότι είναι το μόνο πρωτάθλημα όπου τα δικαιώματα ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης διαπραγματεύονται από κάθε ομάδα ξεχωριστά. Οι αντίστοιχες αναλογίες στα υπόλοιπα πρωταθλήματα είναι οι εξής: Serie A 4,4:1, Ligue 1 3,7:1, Bundesliga 2,5:1, Premier League 1,5:1.


-Τα εμπορικά έσοδα ύψους €3.393εκ. αποτελούν το 35% των συνολικών εσόδων για «τα πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα και για δεύτερη συνεχή χρονιά έδωσαν ώθηση στην συνολική αύξηση των εσόδων των πρωταθλημάτων, αποδίδοντας το 64% της αύξησης.

-Τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων ύψους €1.874εκ. (19%) παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερά, καθώς τα εισοδήματα πολλών Ευρωπαίων οπαδών υφίστανται συνεχείς μειώσεις.

-Ο μέσος όρος προσέλευσης κοινού στα γήπεδα το 2012/13 μειώθηκε κατά 5% στην Bundesliga (41.914) με όλες εκτός τριών ομάδων να καταγράφουν μια μείωση στην μέση προσέλευση. Η La Liga επίσης, υπέστη μια μείωση στην προσέλευση (25.464). Αντίθετα, οι προσελεύσεις οπαδών στην Premier League αυξήθηκε κατά 4% φτάνοντας τα 35.903 το 2012/13, ένας ρυθμός πληρότητας άνω του 95% και αυξήθηκε πάλι το 2013/14 στις 39.695 (μια πληρότητα περίπου 96%). Η μέση προσέλευση επίσης σημείωσε άνοδο στη Serie A (22.591) και στη Ligue 1 (19.240) αλλάζοντας την τάση των τελευταίων χρόνων και στα δυο πρωταθλήματα.

-Εκτός των «πέντε κορυφαίων» πρωταθλημάτων, η Ρωσία (€896εκ.), Τουρκία (€551εκ.) και Ολλανδία (€452εκ.) για ακόμα μια φορά έχουν τα πρωταθλήματα με τα μεγαλύτερα έσοδα.

-Το αγγλικό Football League Championship είναι μακράν το πρωτάθλημα δευτέρας κατηγορίας με τα υψηλότερα έσοδα παγκοσμίως, παρά τη συνολική μείωση των εσόδων στα €508εκ. το 2012/13.

-Εκτός Ευρώπης, το βραζιλιάνικο Campeonato Brasileiro Serie A είναι ο ηγέτης όσον αφορά στα έσοδα με τις ομάδες του να αποφέρουν έσοδα μεγαλύτερα των €850εκ. το 2013.

Ο Μάνος Πηλείδης, Senior Partner της Deloitte στην Ελλάδα σχολίασε: «Η φετινή αναφορά Deloitte Annual Review of Football Finance δείχνει τη συνεχιζόμενη αλλαγή στα έσοδα των πρωταθλημάτων, καθώς και την αυξανόμενη διαφορά των «πέντε κορυφαίων» από τα άλλα πρωταθλήματα. Πάντως, φαίνεται, χωρίς αυτό να είναι απολύτως διατυπωμένο, ότι οι κανονισμοί της UEFA για το Financial Fair Play αρχίζουν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις ομάδες και τα πρωταθλήματα αφού έχουν ήδη, καταλογιστεί οι πρώτες ποινές και αναμένουμε να δούμε την επίδρασή τους τα επόμενα χρόνια».

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

πηγη zoygla.gr