Οποιος λέει ότι αυτά δεν γίνονται στο ποδόσφαιρο, διαβάστε την ιστορία του Τζέιμι Βάρντι του 1ου σκόρερ αυτή την στιγμή στην Premiere League

2015-10-28 21:10

Ο παντελώς άγνωστος μέχρι πρότινος Τζέιμι Βάρντι και νυν πρώτος σκόρερ της Premier League για να παίξει μπάλα έκανε το σκ…ό του παξιμάδι, έφτασε στα πρόθυρα της φυλακής, δούλεψε στην φάμπρικα και τώρα ό,τι πιάνει γίνεται χρυσός. Αλήθεια, ποιος στην ευχή είναι αυτός ο Τζέιμι Βάρντι;

ιστεύεις ότι είχες μία δύσκολη μέρα; Για διάβασε λίγο αυτή: «Ξυπνούσα στις 7 το πρωί για να πάω κατευθείαν στο εργοστάσιο. Σχολούσα στις 4:15, 4:30. Κατευθείαν στο αυτοκίνητο και τρέξιμο για να προλάβω να πάω στο Χάλιφαξ. Στάση σε οποιοδήποτε βενζινάδικο είχε φαγητό. Έπρεπε να βάλω κάτι στο στομάχι μου. Οτιδήποτε! Δεν γινόταν να πάω νηστικός για προπόνηση. Μετά ποδόσφαιρο. Χωρίς κανόνες. Χωρίς όρια. Σε αυτές τις κατηγορίες το ξύλο πέφτει ασταμάτητο ακόμα και σε κάθε προπόνηση. Τελειώναμε κατά τις 10-11 το βράδυ. Επιστροφή στο σπίτι, πτώμα. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να σύρω το κορμί στο κρεβάτι για ύπνο. Τίποτα άλλο». Αυτή είναι η ιστορία του πρώτου σκόρερ της φετινής Premier League!

Πιστεύεις ότι η φύση σε αδίκησε; Για διάβασε λίγο αυτό: «Ήταν η χειρότερη μέρα στην ζωή μου. Την ημέρα που η ομάδα της καρδιάς μου, η ομάδα που υποστήριζα από μικρό παιδί, η Σέφιλντ Γουένσντεϊ με έδιωξε από τις ακαδημίες της, όταν ήμουν 16 ετών, επειδή ήμουν πολύ μικρόσωμος και δεν προβλεπόταν να πάρω άλλο ύψος, έχασα την γη κάτω από τα πόδια μου. Πίστευα ότι τελείωσε η ζωή μου. Ότι ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν είναι για μένα. Εκείνο το καλοκαίρι -ανεξήγητα- πήρα 20 πόντους. Αυτό έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα, αφού έπρεπε να συνηθίσω το νέο μου κορμί. Έμεινα εκτός ποδοσφαίρου για 8 μήνες, αλλά ευτυχώς ένας κολλητός μου, με ενημέρωσε πως υπάρχει μία θέση κάπου στην Στόκμπριτζ». Αυτή είναι η ιστορία του πρώτου σκόρερ της φετινής Premier League!

Πιστεύεις ότι αγαπάς αλήθεια αυτό που κάνεις; Για διάβασε λίγο αυτό: «Ακόμα κι αν το χτυπούσες με ένα σφυρί ήταν αδύνατον να το σπάσεις! Ένας μεταλλικός κρίκος, με ένα τσιπάκι τον οποίο φορούσα στον αστράγαλο νύχτα - μέρα για να μπορεί να με εντοπίζει ανά πάσα ώρα η αστυνομία. Μέχρι τις 8 το βράδυ έπρεπε υποχρεωτικά να είμαι σπίτι. Αν τα εκτός έδρας παιχνίδια ήταν πολύ μακριά, μπορούσα να παίξω μόνο μία ώρα. Αν ήμασταν τυχεροί και κερδίζαμε, γινόμουν αλλαγή, πηδούσα τον φράχτη και κατευθείαν στο αμάξι των γονιών μου, ώστε να προλάβω να είμαι σπίτι στην ώρα μου. Αυτό κράτησε για 6 μήνες».  Αυτή είναι η ιστορία του πρώτου σκόρερ της φετινής Premier League!

Τίποτα δεν του χαρίστηκε. Τίποτα δεν του δόθηκε έτοιμο. Η ιστορία του Τζέιμι Βάρντι δεν είναι από αυτές τις φανταχτερές, όπου ο Θεός  προίκισε κάποιον με εξωπραγματικά χαρίσματα. Δεν υπήρξε ποτέ του παιδί - θαύμα. Δεν έπαιξε ποτέ σε καμία ακαδημία μεγάλης ομάδας. Για την ακρίβεια, δεν έπαιξε ποτέ σε μεγάλη ομάδα. Δεν είναι μικρός (28). Ούτε ταλέντο. Μέχρι πριν από 5 χρόνια το ταβάνι του ήταν η Conference, η 5η τη τάξει κατηγορία της Αγγλίας. Το βδομαδιάτικο του από την μπάλα ήταν ένα απλό χαρτζιλίκι των 30 λιρών! Σήμερα, εκείνα τα σκ…ά που έτρωγε στα βενζινάδικα έχουν μετατραπεί χαβιάρι. Ότι αγγίζει -ως άλλος Μίδας- γίνεται χρυσός!

Ο μαγκάκος από το Σέφιλντ έγινε μόλις ο 5ος Άγγλος παίκτης που σκοράρει για 7ο σερί ματς στην Premier League, και μοστράρει πια το όνομα του δίπλα σε αυτά των Άλαν Σίρερ και Ίαν Ράιτ. Με 10 γκολ είναι πρώτος σκόρερ της φανταχτερής Premier League και την πλάτη του βλέπουν παίκτες, που κόστισαν όσο το μισό χρέος της Ελλάδας. «Είναι ο δικός μας Νεϊμάρ», όπου λέει ο νυν τεχνικός του στην Λέστερ και λάτρης του βερμπαλισμού, Κλαούντιο Ρανιέρι. Ναι, αλλά… who the fuck is Jamie Vardy?

Είναι ο… κανένας και έρχεται από την χώρα του πουθενά! Είναι η ενσάρκωση του παραμυθιού της Σταχτοπούτας, μόνο που εδώ αντί για γοβάκι έχουμε ποδοσφαιρικά παπούτσια με τάπες: «Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα κάτι τέτοιο ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια», ομολογεί με ειλικρίνεια. Ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει μεροκάματο. Μόλις ενηλικιώθηκε έπιασε δουλειά κατευθείαν στην φάμπρικα. Δούλευε ως συγκολλητής μεταλλικών σωμάτων σε εργοστάσιο που κατασκεύαζε προσθετικά μέλη. Ζόρικη δουλειά. Καμίνια, καμινέτα, φλόγιστρα, κουβαλήματα, ζέστες, ταλαιπώρια κανονική. Μαζί με αυτό και λίγη μπάλα. Στην Στόκμπριτζ (2007-10), ομάδα 8ης κατηγορίας, για 30 λίρες την εβδομάδα, σε γήπεδα χοιροστάσια, όπου η κλωτσιά πήγαινε σύννεφο. «Η δουλειά ήταν πολύ επίπονη. Έπρεπε να κουβαλάμε πράγματα και να τα τοποθετούμε σε καυτούς φούρνους κι αυτό γινόταν εκατοντάδες φορές την ημέρα. Η πλάτη μου κάθε μέρα ήταν χάλια. Κάποια στιγμή έπρεπε να διαλέξω». 

Η ζωή είναι κάθε δευτερόλεπτο γεμάτη από εκατομμύρια επιλογές που προσδιορίζουν αυτό που είσαι. Για ορισμένους ένα ηλεκτρονικό τσιπάκι εντοπισμού στον αστράγαλο είναι όνειδος. Για άλλους τιμή και καμάρι: «Ήμουν έξω με έναν φίλο που είχε πρόβλημα ακοής και φορούσε ακουστικό και δύο τύποι θεώρησαν αστείο να αρχίσουν να τον κοροϊδεύουν, να τον προσβάλλουν και να τον χτυπούν. Δεν είμαι περήφανος από αυτό που έκανα, αλλά τον υπερασπίστηκα, όπως θα υπερασπιζόμουν κάθε φίλο μου. Αυτό με έμπλεξε. Επηρέασε την οικογένεια μου. Όλοι οι φίλοι μου ήταν έξω και διασκέδαζαν κι εγώ έπρεπε να μένω κλειδωμένος σπίτι. Ευτυχώς είχα μεγάλη συλλογή από DVD!». 

Θα ήταν ακόμα συγκολλητής αν το καλοκαίρι του 2010, η Χάλιφαξ (6ης κατηγορίας) δεν του εξασφάλιζε ένα καλό μισθό για να παίζει για αυτήν. Δώδεκά μήνες (αλλά και 30 γκολ αργότερα) ένα σκαλοπατάκι παραπάνω, στην Φλίτγουντ Τάουν (5ης κατηγορίας), που επένδυσε 150 ολόκληρα χιλιάρικα στον 24χρονο κανονιέρη! Τα πάντα είχαν πάρει τον δρόμο τους. Μέσα σε ένα χρόνο το όνομα του Τζέιμι Βάρντι άρχισε να ξεφεύγει από τα στενά όρια των Non League κατηγοριών. Τόσο πολύ, που η Λέστερ δεν δίστασε να δώσει ένα εκατομμύριο λίρες για να τον βοηθήσει να κάνει άλμα τεσσάρων κατηγοριών στην ακριβότερη μεταγραφή παίκτη από την Conference! Τα πάντα έμοιαζαν μαγικά. Αυτόματα!

Πίσω από τον σημερινό Τζέιμι Βάρντι κρύβονται χιλιάδες ώρες δουλειάς. Μέχρι τα 25 του, ποτέ του δεν μπορούσε να προπονηθεί κάθε μέρα! Χρειαζόταν να βελτιώσει πια τα πάντα. Ήταν πια επαγγελματίας! Μετά από μία αναγνωριστική χρονιά, τα 16 του γκολ βοήθησαν τις «αλεπούδες» να ανέβουν στην Premier League. Ακόμα και η απλή συμμετοχή του εκεί, ήταν εξωπραγματική! Μέσα σε ένα απόγευμα τον έμαθε όλος ο πλανήτης, όταν έφτιαξε το πρώτο γκολ, κέρδισε δύο πέναλτι κι έβαλε το τέταρτο γκολ στο αδιανόητο 5-3 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως φέτος αυτό που συμβαίνει είναι... τρελό!

Δεν είναι απλά το γεγονός ότι έχει σκοράρει περισσότερα γκολ από ότι ολόκληρη η Λίβερπουλ (10 έναντι 9) ή όσα ο Ρονάλντο (7) και ο Μέσι (3) μαζί! Είναι ο παίκτης με τις περισσότερες τελικές στην Premier League, αυτός που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες ευκαιρίες κι αυτός με τα περισσότερα τάκλιν! Παίζει σαν δαιμονισμένος στο όριο του τελευταίου αμυντικού, τρέχει σαν σκύλος και τελειώνει τις φάσεις λες και ρίχνει βότσαλα στην θάλασσα, αφού στα τελευταία του 20 παιχνίδια στην Premier League μετρά 14 γκολ και 5 ασίστ. Είναι πια βασικό στέλεχος της Εθνικής Αγγλίας, περιμένει πως και πως το καλοκαιρινό Euro και δεν ακούγεται πια ως φάρσα αυτό που γράφτηκε πως κοτζάμ Ρεάλ Μαδρίτης παρακολουθεί την περίπτωση του!

Ο Τζέιμι Βάρντι είναι η ζωντανή απόδειξη αυτού που έγραψε σοφά κάποτε ο Όσκαρ Ουάιλντ αναρωτώμενος: «τί αξία έχουν άραγε τα όνειρα, αν δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα;». Για σένα το λέω που τραγουδάς με μία βούρτσα στο χέρι, για σένα που υποδύεσαι ρόλους στα μάτια του καθρέφτη σου, για σένα που ονειρεύεσαι να γίνεις ο επόμενος Μέσι ή Μάικλ Τζόρνταν. Ναι, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου, αλλά είσαι σίγουρος ότι δεν είσαι εσύ ο εκλεκτός; Είσαι σίγουρος ότι δεν κρύβεις ένα μικρό Τζέιμι Βάρντι μέσα σου;