Η αξία τηs νίκης κρύβεται στις δικές μας δυνάμεις !

2012-02-11 11:42
 

Η αξία της νίκης κρύβεται στις δικές μας δυνάμεις..και όχι σε κάποια επιζήμια για την υγεία φάρμακα.

Η μάστιγα των αναβολικών!

Η ανάγκη του σύγχρονου ποδοσφαιριστή να ξεπεράσει τα  όρια και να παίζει διαρκώς, σε υψηλό επίπεδο οδηγεί πολλούς στην απόγνωση.
Ο ποδοσφαιριστής στην εποχή μας δίνει 60 ματς την σεζόν,ο οργανισμός συνήθως δεν αντέχει,για να ακριβολογούμε, δεν θα έπρεπε να αντέχει.Για αυτό φροντίζουν τα ιατρικά τιμ ώστε να παίρνουν το μάξιμουμ.

Το ποδόσφαιρο ζητάει όλο και περισσότερα, από τα νέα παιδιά που αυτή την πίεση πολλές φορές δεν ξέρουν να την διαχειριστούν.

Παραδειγματά πολλα Ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε παραδεχτεί πως τους έκαναν ενέσεις ακόμη και στο ημίχρονο κάποιων αγώνων,οι θανατοι του Πουέρτα της Σεβίλλης και του Τζάρκε της  Εσπανιόλ,και οι λιστα δεν εχει τελειωμό,δυστυχως κρουσματα εχουμε και σε παιδια για αυτο πρεπει να ειμαστε ολοι  προσεκτικοι.

Κανοντας χρήση τετοιον σκευασμάτων βάζουμε σε κίνδυνο την ζωή μας.


Τι είναι ο κατάλογος απαγορευμένων ουσιών;


Ο κατάλογος απαγορευμένων ουσιών απαριθμεί ουσίες για τις οποίες ΠΟΤΕ δεν πρέπει να γίνει χρήση. Οι ουσίες που απαγορεύεται να γίνει χρήση τους στις διοργανώσεις αναφέρονται στο τέλος και ξεχωριστά από αυτές που απαγορεύονται σε οποιαδήποτε

Ποια είναι η ευθύνη μου;


Ως ποδοσφαιριστής, είναι δική σου ευθύνη να διασφαλίσεις ότι καμία απαγορευμένη ουσία εισάγεται στον οργανισμό σου. Φέρεις ευθύνη για όποια απαγορευμένη ουσία ή παράγωγα τους ή ίχνη τους που είναι δυνατό να ανιχνευθούν από τα δείγματά σου.

Μπορούν οι απαγορευμένες ουσίες να υπάρχουν και σε κοινά φάρμακα ευρείας χρήσης;


Ναι. Ορισμένα κοινά φάρμακα για την θεραπεία άλγους, κρυολογήματος και γρίπης κλπ περιέχουν ουσίες οι οποίες αναγράφονται στον κατάλογο. Υπάρχουν προϊόντα για την θεραπεία της τριχόπτωσης που μπορεί να περιέχουν απαγορευμένες ουσίες.


Φάρμακα που συχνά φέρουν διαφορετικές ονομασίες σε διαφορετικές χώρες, ακόμα και αν φέρουν την ίδια ονομασία, είναι δυνατόν να διαφέρουν ως προς τη χημική τους σύνθεση προκειμένου να συμμορφώνονται με τις εθνικές νομοθεσίες στην χρήση κάποιων ουσιών.

Σε μία χώρα, ένα προϊόν μπορεί να είναι ασφαλές από άποψης αντιντόπινγκ, ενώ σε άλλη χώρα το προϊόν πωλείται με την ίδια ονομασία αλλά με διαφορετική χημική σύνθεση έστω κι αν περιέχει απαγορευμένη ουσία.

Ποιες πρέπει να είναι οι ενέργειές μου εάν πρέπει να πάρω κάποια φάρμακα ή διατροφικό συμπλήρωμα;


Λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες σε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών αντιντόπινγκ, πρέπει πρωτίστως να είσαι ενήμερος του περιεχομένου του καταλόγου απαγορευμένων ουσιών και πριν την χρήση όποιου φαρμάκου ή διατροφικού συμπληρώματος, να συμβουλευτείς το ιατρικό επιτελείο της ομάδας σου ή το ιατρικό εθνικό επιτελείο του εθνικού οργανισμού αντιντόπινγκ για να σιγουρευτείς ότι δεν περιέχουν οποιαδήποτε απαγορευμένη ουσία.


Που μπορώ να ενημερωθώ για τον κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών;


Υπάρχει, για αυτούς που είναι ήδη ενήμεροι από τους προηγούμενους καταλόγους η δυνατότητα να ενημερωθούν συνοπτικά για τις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα καθώς και για τις διαδικασίες έλεγχου και την διαδικασία Εξαίρεσης χρήσης για Θεραπευτικούς λόγους στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ WADA στην διεύθυνση www.wada-ama.org. Επιπρόσθετα έχεις την δυνατότητα να επικοινωνήσεις με τον εθνικό σου οργανισμό αντιντόπινγκ στο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ESKAN

Η αλήθεια είναι πως, εκ των πραγμάτων, οι έλεγχοι για τυχόν ντοπαρισμένους αθλητές είναι μόνιμα πίσω από τα νέα σκευάσματα που ενισχύουν τον οργανισμό και ρίχνουν στον κάλαθο των αχρήστων το «ευ αγωνίζεσθαι». Τουλάχιστον, όμως, με τις προόδους της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και με τά πιο αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται από τις διεθνείς ομοσπονδίες, η απόσταση ολοένα και μικραίνει. Έτσι, στα ήδη υπάρχοντα και εξελιγμένα τεστ ούρων, αλλά και αίματος όπου χρειαστεί, έρχονται να προστεθούν νέα, πιο σύγχρονα τεστ που εξετάζουν και άλλες παραμέτρους του οργανισμού.

Για παράδειγμα, ένα νέο τεστ που ετοιμάζεται για να ανιχνεύει την ερυθροποιητίνη στον οργανισμό βασίζεται στον έλεγχο των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αθλητή. Καθώς έχει αποδειχθεί πως η χρήση συνθετικής ερυθροποιητίνης δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια μικρότερα σε μέγεθος και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο, οι επιστήμονες προσανατολίζονται πpos αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να διαγνώσουν αν ένας αθλητής έχει κάνει χρήση της ουσίας.


Όπως είναι τα πράγματα σήμερα, η επιστήμη βρίσκεται σε ένα διαρκή φαύλο κύκλο:

Όλο και πιο εξελιγμένες ουσίες κυκλοφορούν, παίζοντας κρυφτούλι με τους ελέγχους μέσα στον οργανισμό του αθλητή, μέχρι να βρεθεί ο τρόπos να εντοπιστούν, οπότε και μια άλλη, πιο εξελιγμένη ουσία θα πάρει τη θέση της. Έτσι, και καθώς δεν φαίνεται ορατή λύση στον ορίζοντα, η μάχη θα συνεχίσει να μαίνεται, μέχρι ίσως να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως η πραγματική αξία τηs νίκης κρύβεται στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε κάποια επιζήμια για την υγεία
φάρμακα.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΤΗΣ